ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ

αλαωανοσ

Όταν αποφάσισε μετά από δύο δεκαετίες παραμονής στις Βρυξέλλες να διεκδικήσει την προεδρία του Συνασπισμού, ομολογώ ότι δεν μου γέμιζε ιδιαίτερα το μάτι. Πρώτον γιατί σύχναζε σε διάφορες εκδηλώσεις του Άρδην και του Καραμπελιά γύρω από τα εθνικά μας ζητήματα, κάτι που κατά την ταπεινή μου άποψη είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με την λογική του Συνασπισμού γύρω από αυτά τα θέματα. Και δεύτερον γιατί δεν άντεχα ακόμα μια χαρισματική προσωπικότητα που θα καθόταν στην προεδρία του Συνασπισμού, προσπερνώντας το κόμμα και συνομιλώντας απ ευθείας με την κοινωνία, κατά την πρακτική του Κωνσταντόπουλου. Ή του Γιώργου Παπανδρέου εκείνης της εποχής.

HecamedeNestor

Πολύ γρήγορα παραδέχτηκα ότι τον είχα υποτιμήσει. Υπήρξε εξαιρετικά προσεκτικός, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές. Διέγνωσε πολύ γρήγορα ότι το πρόβλημα της Κουμουνδούρου ήταν πρόβλημα κομματικού κατεστημένου και όχι πρόβλημα σύγκρουσης ανάμεσα σε μια «αριστερή» και μια «κεντροαριστερή» τάση. Προώθησε την υποψηφιότητα Τσίπρα στον Δήμο της Αθήνας, παίζοντας κορώνα γράμματα. Και η υποψηφιότητα αυτή, με όλο το πολιτικό σύστημα να βρίζει και τους δύο και με τους ανανεωτικούς να απέχουν επιδεικτικά, κέρδισε πάνω από 10% – κάτι που δεν έγινε στις προχθεσινές ευρωεκλογές. Έδωσε με εξαιρετικό τρόπο την μάχη για τα εξεγερμένα πανεπιστήμια. Πάλι με το πολιτικό σύστημα να μας βρίζει και πάλι με τους ανανεωτικούς εναντίον. Αλλά το πιστώθηκε και οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αξιοπρεπέστατο εκλογικό αποτέλεσμα. Και μάλιστα, διεκδικώντας την εκλογή του σε μια καθόλου σίγουρη εκλογική περιφέρεια. Τέλος έκανε την κίνηση ματ: παραιτούμενος, άνοιξε τον δρόμο για την προεδρεία Τσίπρα, βάζοντας τρικλοποδιά στους ανυπόφορους γραφειοκράτες της Κουμουνδούρου, «αριστερούς» και «κεντροαριστερούς». Μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν ο πιο αντικομφορμιστής ηγέτης που είχε δει η Αριστερά. Και αυτό ήταν ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Αριστερά στις σημερινές εποχές.

Από τότε το πράγμα κάπως άρχισε να στραβώνει. Ο Τσίπρας (μάλλον από ανασφάλεια) απέφυγε την σύγκρουση με τις καρέκλες της Κουμουνδούρου οι οποίες πολύ γρήγορα αποκατέστησαν την εσωκομματική δύναμη που είχαν χάσει από τον Αλαβάνο. ΟΙ συμβιβασμοί υπήρξαν συνεχείς (αλλαγές στην Αυγή, βουλευτές που ψήφισαν λευκό στο ευρωσύνταγμα, εσωτερική οργανωτική δομή κλπ) και υποψιάζομαι ότι ο Αλαβάνος έχει βάλει το χεράκι του ώστε να τραβηχτεί ο Τσίπρας σε συμβιβαστική στάση. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ανανέωση παρέμεινε μόνο στο πρόσωπο του προέδρου. Ενώ δεν ξεκίνησε ως τέτοια. Αυτό που εκτίναξε τον ΣΥΝ στα δημοσκοπικά ποσοστά του 18% ήταν η υπόσχεση  μιας συνολικά νέας φυσιογνωμίας και όχι η αλλαγή στο πρόσωπο του προέδρου. Και φυσικά το ένα πρόσωπο μόνο του είναι πολύ ευάλωτο στις επιθέσεις, από μέσα και απέξω, ειδικά αν είναι μόλις 30τόσων χρονών και δεν έχει ουσιαστική στήριξη από το κόμμα.

sphinx

Σήμερα ο Αλαβάνος δείχνει να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του Τσίπρα. Και φαίνεται ότι το δικό του σχέδιο είναι να παραμείνει επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Σέβομαι την πολιτική του άποψη. Αλλά οφείλει να καταλάβει ότι αν δεν συνεννοηθεί με τον Τσίπρα και δεν καταλήξουν σε κοινή στάση, το πράγμα τινάζεται στον αέρα. Επίσης οφείλει να το καταλάβει και ο Τσίπρας. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Συνασπισμού, εκτός από το κλασσικό δίλημμα «κεντροαριστερά ή αριστερά», δημιουργούνται ρήγματα εντός της αριστερής γραμμής. Και μάλιστα εντός του «υγιούς» κομματιού της αριστερής γραμμής. Και αυτό μπορεί να στείλει πάρα πολύ κόσμο σπίτι του.

3 Responses to ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ

  1. […] και στο προηγούμενο ποστ, έγραψε ένα κείμενο για τον Αλαβάνο…ακριβώς όμως με τα αισθήματά μου απέναντι στον […]

  2. Ο/Η psaroukla λέει:

    κι εγώ σε αγαπώ…

  3. με γειές λέμεεεεε!!!
    σμουτς
    υ.γ. κι έλεγα κι εγώ…τι μου θυμίζουν όλα αυτά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: