ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΚΟ (ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ)

Στο αδιευκρίνιστης ταυτότητας blog της «ένωσης οπαδών ΣΥΡΙΖΑ» (;) υπάρχει ολόκληρη η τοποθέτηση του Αλαβάνου στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τους λόγους για τους οποίους παραιτείται.

http://enosy.blogspot.com/2009/06/1762009.html

Ειλικρινώς θα προτιμούσα να μην την είχα διαβάσει. Αλλά μια και μου συνέβη, θα κάνω ορισμένα σχόλια.

medieval-knights-jousting-1

Α. Στο πρώτο κομμάτι της τοποθέτησης, ο Αλαβάνος διερευνά τα πολιτικά αίτια που οδήγησαν στην εκλογική αποτυχία. Είχαμε δυνατότητες, αν και τα δημοσκοπικά ποσοστά έπεφταν. Ο Αλαβάνος αναφέρεται στο γεγονός ότι μας έκοψε κόσμο ο Δεκέμβρης. Αλλά δεν κάνει ουσιαστική πολιτική κριτική επί της ουσίας. Είχαμε αριστερίστικη γραμμή; Πέσαμε στην λούμπα που μας έστησε το πολιτικό σύστημα μαζί με την Ανανεωτική Πτέρυγα; Θα μπορούσε να γίνει ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από αυτά. Αλλά δεν μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση. Και δεν μπαίνει γιατί δεν θέλει να στενοχωρήσει κανέναν εκτός από αυτούς στους οποίους στοχεύει. Μιλάει λοιπόν απλώς για πλήρη αδυναμία και ανικανότητα του Συνασπισμού να χειριστεί την κατάσταση», έτσι ώστε ο καθένας να ακούει αυτό που του αρέσει.

Β. Προχωράει σε εκτίμηση άλλων παραγόντων. Μας ξέφυγε το θέμα των μεταναστών, δεν εκτιμήθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε ξανά κεφάλι, δεν καταφέραμε να βάλουμε στην ατζέντα τα ζητήματα της κρίσης. Για να καταλήξει πάλι σε κάτι που το αφήνει να κρέμεται. «Έπρεπε να αναδείξουμε εναλλακτική λύση απέναντι στη ΝΔ, πέραν της εναλλαγής με ένα ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σε κάμψη. Σωστό και εκεί είναι η αδυναμία μας. Αλλά ποια είναι η εναλλακτική λύση που προτείνει αυτός; Πάλι ο καθένας μπορεί να καταλάβει αυτό που του αρέσει.

odds

Γ. Παρακάτω, θέτει ένα ζήτημα γραμμής. Έπρεπε να αναδείξουμε το ζήτημα της αλλαγής συσχετισμών εντός της Αριστεράς. ΝΑ πάμε δηλαδή ανταγωνιστικά προς το ΚΚΕ. Είναι μια άποψη. Σεβαστή. Ο ίδιος είχε παλιότερα την άποψη της «άδειας καρέκλας», που είναι μια διαφορετική άποψη. Επίσης σεβαστή. Όταν όμως έχεις δύο σεβαστές απόψεις παράλληλα για το ίδιο ζήτημα, είναι πρόβλημα.

Δ. Περιγράφει ως απολίτικο και οπορτουνιστικό το σύνθημα για τέσσερεις ευρωβουλευτές. Ενώ το δικό του σύνθημα για τρίτη δύναμη, με τρείς ευρωβουλευτές το θεωρεί πολιτικό. Γιατί, λέει, έβαζε το ζήτημα της αλλαγής συσχετισμών, και ταυτόχρονα υπερασπιζόταν και την εκλογή Παπαδημούλη. Δηλαδή ισχυρίζεται ότι αυτοί που έλεγαν τέσσερεις ευρωβουλευτές, το έλεγαν έτσι ξερά; Μα ακριβώς τα ίδια πολιτικά στοιχεία έβαζε και η άποψη για τέσσερεις ευρωβουλευτές. Το αν ήταν σωστό ή λάθος είναι άλλη συζήτηση. Αλλά δεν μπορείς να φέρνεις σε αντιπαράθεση δύο απόψεις που διαφέρουν μόνο ως προς τον βολονταρισμό τους, απογυμνώνοντας την μία από τα χαρακτηριστικά της για να υποστηρίξεις την άλλη.

sumo

Ε. Από εδώ και κάτω όλη η τοποθέτηση είναι μια επίθεση στο «περιβάλλον Τσίπρα». Δηλαδή στον Τσίπρα. Το «περιβάλλον Τσίπρα» έτρεχε πίσω από τις δημοσκοπήσεις. Το «περιβάλλον Τσίπρα» προώθησε το απολίτικο σύνθημα για τέσσερεις ευρωβουλευτές (και όχι το πολιτικό σύνθημα για τρείς). Το «περιβάλλον Τσίπρα» πριόνισε τον Παπαδημούλη, με κίνδυνο να χάσουμε τους πολύτιμους ανανεωτικούς. Το «περιβάλλον Τσίπρα» χαντάκωσε ως εκ τούτου και την Σωτηρίου (και όχι οι «ανανεωτικοί» σε συνεργασία με τα κανάλια). Το «περιβάλλον Τσίπρα» επέβαλλε την γραμμή για τρίτο πόλο, και μας απομάκρυνε, λέει ο Αλαβάνος, από τους ευρωπαϊστές ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Και ακόμα χειρότερα, το «περιβάλλον Τσίπρα» προώθησε τη γραμμή για τον «τρίτο πόλο» αιφνιδιαστικά και χωρίς διαβούλευση (και όχι με εξαντλητική διαβούλευση όπως έκανε αυτός με τις προτάσεις προς το ΠΑΣΟΚ). Το «περιβάλλον Τσίπρα» ήθελε να καρπωθεί την νίκη μόνο για τον εαυτό του. Το «περιβάλλον Τσίπρα» μίλησε για το καλύτερο αποτέλεσμα της Αριστεράς ever (για να κάνει τον Τσίπρα ηγέτη και όχι για να συσπειρώσει τον κόσμο μας βέβαια). Το «περιβάλλον Τσίπρα» πριόνισε και τον ίδιο τον Αλαβάνο ο οποίος «βίωσε αυτό που βίωσε και ο Παπαδημούλης». Το «περιβάλλον Τσίπρα» εξαπέλυσε επίθεση στον Αλαβάνο από τα ΜΜΕ για την υπόθεση του ντιμπέιτ, την στιγμή που όλος ο ΣΥΡΙΖΑ και όλος ο Συνασπισμός του ζητούσαν να πάει αυτός. Το «περιβάλλον Τσίπρα» απαίτησε να καταθέσει ο Τσίπρας και όχι ο Αλαβάνος στο πρωτοδικείο το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού. Το «περιβάλλον Τσίπρα» απαιτεί να είναι ο Τσίπρας επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές, αντί να ασχοληθεί με τα αίτια της ήττας.

ΣΤ. Τέλος υπόσχεται να κάνει αυτοκριτική για τις ενέργειες του από τις εκλογές του 2007 και μετά, δηλαδή για την προώθηση Τσίπρα στην προεδρεία του Συνασπισμού.

y180901942212569

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Α) Αν ο Τσίπρας έκανε αποτίμηση του αποτελέσματος και έλεγε ότι φταίει η αδυναμία παρεμβάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι αυθαίρετες κινήσεις Αλαβάνου προς το ΠΑΣΟΚ, η παρουσία μας στο ντιμπέιτ, η προβληματική μας στάση στο ζήτημα της διαφθοράς και η αδύναμη πολιτική μας στο θέμα της μονής Τοπλού (δηλαδή φταίει ο Αλαβάνος), θα έλεγα ότι είναι παλαβός. Και εξ ίσου παλαβοί θα έλεγα ότι είναι όσοι τον ενθαρρύνουν και τον χειροκροτάνε.

Β) Με την ανάλυση Αλαβάνου παρακάμπτεται το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Που είναι ότι ο Συνασπισμός αποτελείται από δύο κόμματα με δύο αλληλοσυγκρουόμενες γραμμές, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Δεν το παρακάμπτει απλώς. Το συγκαλύπτει. Και το συγκαλύπτει για να βάλει κάτω από τις φτερούγες του και τους «ανανεωτικούς» και την ΚΟΕ και όλους. Απέναντι στον Τσίπρα δεν του περισσεύει κανείς. Αλλά έτσι δεν μπορεί να γίνει σοβαρή ανάλυση.

dead_end

Γ) Και βέβαια, δεν αντιλαμβάνομαι πως η ΚΟΕ και όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθούν αυτή τη γραμμή χειροκροτούν αυτές τις αναλύσεις χωρίς συζήτηση. Ότι οι ανανεωτικοί είναι πολύτιμο κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους χρειαζόμαστε και βεβαίως δεν συζητάμε κάν την πολιτική τους πρακτική και τις συμμαχίες τους.

Δ) Αυτό με το οποίο έχει στραβώσει ο Αλαβάνος είναι αυτά τα ποιος θα υπογράψει στο πρωτοδικείο και ποιος θα είναι ο επικεφαλής στις επόμενες εκλογές. Διότι έχει αποφασίσει να μείνει. Και εφ όσον μείνει δεν μπορεί να είναι απλός βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας με επικεφαλής τον Τσίπρα. Κατανοητό. Ας κλειστούν τρεις μέρες σε ένα δωμάτιο και ας τα βρούνε. Δεν αφορά τον κόσμο της αριστεράς αυτή η συζήτηση, ειδικά με τον τρόπο που γίνεται. Δεν μπορούν τα κορυφαία στελέχη να βγαίνουν και να λένε δημοσίως «δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας». Και κατόπιν να κάνουν της συμμαχίες τους δημόσια για να λύσουν τις διαφορές τους. Είναι ντροπή.

Ε) Αυτοί τη στιγμή, όλοι δουλεύουν για την Ανανεωτική Πτέρυγα. ΟΙ «ανανεωτικοί» αφήνουν ευχαρίστως τον Αλαβάνο να τους κολακεύει (μην πω τίποτα άλλο), ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν υποστήριξη στον Τσίπρα, που έχει ανάγκη από ισχυρό Συνασπισμό. Και μένουν στο απυρόβλητο, για να φύγουν αργότερα με τους δικούς τους όρους. Αυτά.

6 Responses to ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΚΟ (ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ)

 1. Ο/Η antidrasi+sex λέει:

  Αν και είμαι μόνο αριστερόχειρας, καθόλου κεντρό συμφωνώ με αυτά που λες, γιατί εγώ με αυτά που βλέπω θα γίνω κοψόχειρας.

 2. Ο/Η ftanei_pia λέει:

  @psaroukla
  Αν περίμενες έως τις 19:00 της Δευτέρας, θα απέφευγες να εκτεθείς με τα δηλητηριώδη σχόλια των 12:05μμ.
  Δεν πειράζει όμως «ουδέν κακόν αμιγές καλού».
  Και ο ΣΥΡΙΖΑ νάσαι βέβαιος προχωράει.

 3. Ο/Η psaroukla λέει:

  Μιλάω πολιτικά. Μπορείς να μου πεις τι σου φαίνεται δηλητηριώδες;

 4. Ο/Η ftanei_pia λέει:

  Αγαπητέ (η) psaroukla

  Ναι ήμουν υπερβολικός στο δηλητηριώδες. Το αποσύρω με την συγνώμην μου.

  Ίσως άλλο εννοούσα, που μέσα στις άπειρες αναλύσεις και σχολιασμούς και πίκρες (ιδίως αυτές..) λόγω εκλογικού αποτελέσματος, έχω μπερδευτεί και δεν μπορώ ακόμα 15 μέρες,μετά να ξεκαθαρίσω…

  Πάντως οι πολύ καλές φωτογραφίες σου, με τους Καίσαρες, το πύργο της Βαβελ, τις κατακόρον μονομαχίες, τους ποδηλάτες που ή γκρεμίζονται ή πάνε προς τα εκεί, τους Μωϋσηδες με τις πλάκες, και το γκροτέσκο του κρεμασμένου στον πήχυ του επι κοντώ, αν δεν είναι δηλητηριώδεις, ίσως και να γέρνουν προς τα κει.

  Και όλα αυτά, πίστεψε τα θεωρώ υπερβολικά έως άδικα για ένα κόμμα που κάνει πολλά, σε σχέση με τις δυνάμεις του, και που το χτυπάνε θεοί και δαίμονες… (κατά την ομολογία των περισσοτέρων).

  Τέλος αν και έχω πολλές διαφωνίες, με τα γραφόμενα σου, θεωρώ καθήκον μου να σε συγχαρώ για το περιεχόμενο, το ήθος και το ύφος του blog σου..που το διαβάζω τακτικά.

  Νάσαι καλά και καλή συνέχεια

  Δημήτρης

 5. Ο/Η ftanei_pia λέει:

  Υ.Γ. Συνέχεια προηγουμένου
  Δεν υπάρχουν παλαιότερες, πριν από 15/6 αναρτήσεις;

 6. Ο/Η psaroukla λέει:

  όχι, δεν υπάρχουν, το blog είναι φρέσκο.
  Δεν υπάρχει λόγος να ζητάς συγνώμη, εντάξει, ίσως απο μια πλευρά να έχεις δίκιο, οτι μου βγαίνει πίκρα.
  Θεωρώ οτι θα πρέπει επιτέλους να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. ΚΑι να σπάσει αυτό το εμπάργκο που απαγορεύει να σχολιάζουμε και να αναλύουμε τις δημόσιες δηλώσεις των στελεχών μας.
  Με απογοητεύει αυτή η κατάσταση. Η υποχρέωση των οργάνων και των προσώπων είναι να συζητάνε στον δημόσιο χώρο πολιτικά. Όχι να μεταφέρουν στα όργανα και στα ΜΜΕ τις προσωπικές τους αντιπαραθέσεις. ΚΑι αυτό που δυσκολεύομαι να συγχωρήσω στον Αλαβάνο, είναι οτι εστιάζοντας την κριτική του αποκλειστικά στις ευθύνες Τσίπρα, μας απομακρύνει απο μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση για τις αιτίες της ήττας.
  Νά σαι καλά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: